אנשים רבים מספרים שהם מרגישים שיצירת אמנות מסדרת להם את המחשבות, עוזרת להם להבין את רגשותיהם ולהרגיש נינוחים יותר. אני יכולה לספר שבשבילי זו ה-תרופה לכל מצב וחלק בלתי נפרד מחיי, ואפילו שאף פעם לא הגדרתי את עצמי כאמנית אני זוכרת את עצמי נמשכת ליצור מגיל מאד צעיר, עד היום זה הפסק זמן שלי ולפעמים ממש קשה לי לעצור אותו ולחזור למירוץ החיים.
אז מה בעצם קורה במוח בזמן יצירת אמנות?
יצירתיות כשלעצמה חשובה לבריאות, וחשובה על מנת להישאר מחוברים לעצמנו ומחוברים לעולם, אומרת כריסטיאן סטראנג, ד"ר למדעי המוח באוניברסיטת אלבמה בירמינגהם ונשיאה לשעבר של האגודה האמריקאית לטיפול באמנות.
רעיון זה נכון לכל סוג של ביטוי יצירתי חזותי: ציור, קולאז', פיסול, כתיבת שירה, קישוט עוגות, סריגה...השמיים הם הגבול.
כל מה שמעסיק את המוח היצירתי שלך - היכולת ליצור קשרים בין דברים שאינם קשורים ולדמיין דרכים חדשות לתקשר - טוב לך, אומרת גיריה קיימל, ד"ר באוניברסיטת דרקסל וחוקרת בטיפול באמנות, היא מוסיפה ואומרת שאמנות מיועדת לכל אחד ולא משנה רמת המיומנות שלך.
מומלץ ליצור אמנות על בסיס קבוע מהסיבות הבאות:
1. יצירה מסייעת לפתח את היכולת לדמיין עתיד מלא תקווה
היכולת של האמנות להגמיש את דימיוננו היא אחת הסיבות לכך שהמין האנושי יוצר אמנות עוד מאז שהיינו יושבי מערות. היצירה עשויה לשרת מטרה אבולוציונית. לקיימל יש תיאוריה לפיה יצירת אמנות מסייעת לנו לנווט בבעיות שעלולות להתעורר בעתיד. התיאוריה שלה מתבססת על רעיון שפותח בשנים האחרונות - שהמוח שלנו הוא מכונת ניבוי. המוח למעשה משתמש במידע על מנת לחזות כיצד אנו עשויים לפעול ומה עלינו לעשות אחר כך כדי לשרוד ולשגשג. יכולת הניבוי היא הישרדותית וחיונית לחיינו, והיצירה מפתחת ומשכללת את היכולת הזו. כשיוצרים אמנות מקבלים סדרה של החלטות - באיזה כלי ציור להשתמש, באיזה צבע, איך לתרגם את מה שאנחנו רואים על הנייר. ובסופו של דבר, פירוש התמונות - להבין מה זה אומר.
למעשה מה שהמוח שלנו עושה כל יום, כל רגע, במודע ובלא מודע, הוא לנסות לדמיין מה עומד להתרחש ולהכין את עצמך להתמודד עם זה, ככל שיכולת הניבוי שלנו טובה יותר כך נהיה מוכנים ונשרוד טוב יותר.
באחד המפגשים הטיפוליים מטופלת יצרה כתמי דיו שחורים בגדלים וצורות שונות, היא היתה עסוקה בכתמים והשתמשה במספר מכחולים ביצירתה, היא תיארה את חייה הקודרים וכשלונותיה ועם הזמן והמשחק בצבע, היא החלה לראות בתוכה דברים נוספים באמצעות היצירה.
במהלך אותו מפגש ובאמצעות יצירת האמנות, הצליחה המטופלת לדמיין אפשרויות ולראות עתיד מעבר לרגע הנוכחי בו היא חשה מיואשת ומדוכאת.
"מעשה הדמיון הזה הוא למעשה אקט של הישרדות", אומרת קיימל.
2. יצירת אמנות מפעילה את מרכז התגמול של המוח
עבור אנשים רבים, יצירת אמנות יכולה להיות מורטת עצבים. מה עלי להכין? באיזה סוג חומרים להשתמש? איך להוציא רעיון לפועל? למה החומר לא פועל כפי שתכננתי? למה לא יוצא לי טוב? לא בא לי להתלכלך... אלה רק חלק מהמחשבות.
יחד עם זאת, מחקרים מראים שלמרות התחושות הללו, העיסוק בכל סוג של ביטוי חזותי מביא להפעלת מסלול התגמול במוח. קיימל וצוות חוקרים גילו זאת במחקר משנת 2017 שפורסם בכתב העתThe Arts in Psychotherapy . הם מדדו את זרימת הדם למרכז התגמול של המוח, קליפת המוח הקדמית המדיאלית, אצל 26 משתתפים כשסיימו שלוש פעילויות אמנות: צביעת מנדלה, שרבוט וציור חופשי על דף נייר ריק.
ואכן - החוקרים מצאו עלייה בזרימת הדם לחלק זה של המוח כשהמשתתפים יצרו אמנות.
חלק זה אחראי על תחושה של עונג בתגובה לגירויים מסוימים. במקרה הזה, הפעילות היצירתית מביאה לגמול חיובי.
3. יצירת אמנות מפחיתה מתח
במחקר שתוצאותיו פורסמו במאמר בשנת 2016 בכתב העת Journal of the American Art Therapy Association, קיימל וקבוצת חוקרים מדדו את רמות הקורטיזול של 39 מבוגרים בריאים. קורטיזול הוא הורמון המסייע לגוף להגיב ללחץ.
החוקרים מדדו את רמות הקורטיזול בגופם של הנחקרים לפני ואחרי יצירת אמנות, והממצאים היו חד משמעיים והראו ש 45 דקות של יצירת אמנות בסביבת סטודיו עם מטפל באומנות הורידו את רמות הקורטיזול באופן משמעותי. מעבר לדיווח העצמי של המשתתפים על תחושתם כי יצירת אמנות היא מרגיעה, מהנה ומשחררת.
המחקר הראה גם כי לא היו הבדלים בתוצאות בין אנשים שמזדהים כאמנים מנוסים לבין אנשים שלא. כך שלא משנה רמת המיומנות והניסיון, תוכלו להרגיש את כל הדברים הטובים שמגיעים עם יצירת אמנות.
Frontiers in Psychology מצא כי מצב זה מאופיין בפעילות מוגברת של גלי תטא באזורים הקדמיים של המוח - ובפעילות מתונה של גלי אלפא באזורים הקדמיים והמרכזיים.
ציור אינטואיטיבי מאפשר לשחרר רגשות, ואילו צביעת מנדלות יכולה להרגיע ולהחזיר תחושת שליטה, ואף מספר מחקרים הראו כי צביעה בתוך צורה - במיוחד עיצוב מנדלה גיאומטרית שצוירה מראש - יעילה יותר בהגברת מצב הרוח מאשר צביעה על נייר ריק או אפילו צביעה בתוך צורה מרובעת. מחקר אחד שפורסם בשנת 2012 ב- Journal of the American Art Therapy Association, הראה כי צביעה בתוך מנדלה מפחיתה חרדה במידה רבה יותר בהשוואה לצביעה בעיצוב משובץ או דף נייר רגיל.
וכך אינסוף חומרים וסוגי יצירה ולכל אחד יתרונות שונים ומגוונים, קיימים אינספור חומרי יצירה וטכניקות ועצם הגילוי מהנה ומרגש כשלעצמו.
5. מאפשרת עיבוד של רגשות
פשוט תנו לאותם קווים, צורות וצבעים לתרגם את החוויה הרגשית שלכם למשהו חזותי. פעמים רבות אחרי יצירה דברים מתבהרים, רגשות קשים הופכים למתונים יותר ותחושות הקלה, אופטימיות ותקווה מגיעות.
לא תמיד אנחנו מצליחים למצוא את המילים המדויקות לנו, או שאנחנו עייפים משימוש במילים, השתמשו ברגשות שאתם חשים בגופכם, בזיכרונותיכם, בתחושות כדי להביע את עצמכם.
היצירה האמנותית עוקפת את המילים ומגיעה ישירות אל התת מודע, כל יצירה שלנו מבטאת משהו מתוך עצמנו, חלק שלנו שלא בהכרח היה גלוי או מוכר.
מוזמנים להתנסות ביצירה מרגיעה ומדיטטיבית באמצעות ערכת המיינדפולנס, המיועדת בדיוק לכך!