פוקוס על מה שחשוב - טיפול קבוצתי להרחבת גמישות פסיכולוגית באמצעות צילום

הקבוצה היא קודם כל קבוצה טיפולית, מונחית על ידי אשת מקצוע ומיועדת לאנשים שרוצים לעבור ביחד ולחוד תהליך משמעותי, נוגע, כואב לעיתים, מרגש תדיר, אותנטי, מיוחד ומקרב.

מסע אישי וקבוצתי.

מתוך ניסיון רב בהנחיית קבוצות, אני יכולה לספר שהחוויה הזו היא משהו שאי אפשר להסביר אותו במילים, וממשיכה להדהד בחיי המשתתפים ובחיי גם זמן רב לאחר תום התהליך.

וכמה מילים על הגישה הטיפולית ומטרות הקבוצה:

גמישות פסיכולוגית משפיעה במידה רבה על איכות חיי הנפש שלנו ואיכות הקשר שלנו עם עצמנו ועם העולם. למעשה זהו אוסף של איכויות המתאפיינות ביכולת לחוות באופן מודע את הרגע הנוכחי, להתמקם בעמדות משתנות אל מול מצבי חיים שונים, לקבל את הכאב הבלתי נמנע בחיים, להכיר חלקים שונים, מגוונים ואף סותרים באישיות, להיפרד מנקודות מבט וסיפורים אודות העצמי אשר אינם יעילים עוד, לקדם הלימה בין נקודת המבט לבין הערכים בהם אנו מאמינים, להסתגל ולהתמקד בפעולות בעלות ערך להשגת חיים משמעותיים.

גמישות פסיכולוגית הוא מושג חדש יחסית העומד בבסיס תרפיית קבלה ומחויבות (ACT) שהינה גישה טיפולית מהדור השלישי של CBT. טיפול בקבלה ומחויבות מוביל תפיסה חדשה בפסיכותרפיה אשר שמה דגש על הרחבת חופש הפעולה מתוך שינוי המשמעות שמעניק האדם לחוויות בחייו.

גישת ACT מושתתת על מושגים של קבלת הכאב מתוך חמלה, לצד מחויבות לשינוי התנהגות מבוסס ערכים ומשמעות בחיים. זוהי פסיכותרפיה מבוססת ראיות, המשלבת מגוון פרוטוקולים טיפוליים והיא ממשיכה להתפתח, במחקר ובשדה הטיפולי.

מטרת הטיפול אינה להרגיש יותר טוב, אלא להיות יותר טובים בלהרגיש, להסכים לפנות להם מקום ולחיות בנוכחותם, ולצד מה שהחיים מביאים עמם, תוך כדי תנועה לעבר הדברים המשמעותיים עבורינו. הטיפולים בגישה זו מעודד מטופלים להיפתח לרגשות לא נעימים שעולים בתוכם, ולהפסיק להימנע מסיטואציות שבהן מתעוררים.

בשנים האחרונות הצטברו ראיות מחקריות רבות אשר מצביעות על קשר בין גמישות פסיכולוגית גבוהה ליכולת להתמודד עם לחץ נפשי, לנהל בהצלחה דיכאון וחרדה, לשפר את הרווחה האישית ובעיקר לבנות חיים משמעותיים שבנויים סביב מה שבאמת חשוב עבורנו.

מה עושים בקבוצה?

“I am not interested in shooting new things – I am interested to see things new” – Ernst haas

זוהי קבוצה טיפולית חווייתית להגברת תהליכי פתיחות, נוכחות ומעורבות בחיינו באמצעות כלים מעולם הצילום הטיפולי.
העבודה בקבוצה מבוססת על טיפול קבלה ומחויבות, כאשר הצילום אינו עוסק בהפקת יצירת אמנות בעלת ערך חיצוני, אלא על ביטוי עצמי, חקירת המשמעות האישית האותנטית ונוכחות ברגע.
תהליכי העבודה נעים במעגליות בשלושה שלבים:
לפני הצילום – נזמין לתשומת לב קשובה, בחירת הפריים, הקומפוזיציה, עמדת המצלמת ביחס למצולם, התכווננות, מרחק ונקודת המבט.
תוך כדי – נזמין להתבוננות בתמונה מתוך הבנה שהיא מספרת סיפור ומהווה תוצר רפלקטיבי וסימבולי של העולם הפנימי, התצלום מסייע בזיהוי וגילוי חלקי העצמי.
אחרי – נזמין לעיבוד אשר יכול לשמש לחקירה, מסגור מחדש, תנועה, שינוי נקודת המבט, טרנספורמציה, חיבור למשמעות ופיתוח חמלה.
שלושת החלקים הללו: התהליך, התוצר והעיבוד מהווים את הדינמיקה שבין הקשר של האדם למחשבותיו, רגשותיו וזכרונותיו ובין הקשר של האדם לפעולותיו ובחירותיו. האופן שבו האדם מתייחס לתוכן שבחייו והמשמעות שהוא מעניק לה.
הצילום מאפשר הרהור על דרכי ההתבוננות על העולם ומערכת הערכים והאמונות האישיות ובחירה ב"פריים" המשמעותי עבורך.
בקבוצה נצא למסע מסקרן עם עצמנו, תוך אימוץ עמדה חוקרת, נוכחת בהווה ומקבלת.

את המפגש ילווה לוח פדלט שיתופי, אליו המטופלים יוכלו להעלות תמונות במהלך השבוע ואלבום תמונות אישי לעבודה תהליכית.

הסדנה כוללת הדפסת תמונות על פי הצורך, צילום במצלמות הסמארטפונים של המשתתפים.

מספר מפגשים: 12 מפגשים

קהל יעד: אנשים החווים מצוקה, מתמודדים עם משבר, לחץ או קושי וסקרנים להתבונן באור אחר על חייהם.

מה קורה במפגשים?

המפגשים בני שעה וחצי יתחילו בתרגול מיינדפולנס באמצעות צילום, ימשיכו בהיכרות עם מוטיב מעורר השראה, גוף המפגש יכלול תרגול הלך חשיבה, רעיון או כלי טיפולי דרך צילום ושימוש יצירתי בתצלומים, בשלוב כתיבה ויצירה, ועל פי הנחייה, ונסיים בשיחת שיתוף, עיבוד והמשגה.

המפגשים משלבים שיחה קבוצתית, תומכת וקשובה לצד יצירה אישית מעמיקה באופן המאפשר תהליכי שינוי מתוך היכולת לחוות את הרעיונות עליהם נדבר הלכה למעשה דרך פעולת הצילום ושימוש בתצלומים. לתהליכים קבוצתיים פוטנציאל אדיר לחוות חוויות משמעותיות וליכולת שלהן לחולל שינוי אמיתי ומיטיב.

נפתח את הרעיונות הבאים:

נפקח מעט את העיניים: נתמקם, נשאל שאלות, נטיל ספקות

ונתחיל לראות: נטפח נוכחות בהווה – נתאמן בקשיבות

נעצור ונכוון: נכיר דפוסים ונעבור מאוטומט לבחירה

נסתכל מבעד לעדשה: מתוך נכונות להרפות ממאבק

ונאיר: את ה"שדים"

נזוז ונמצא זווית: נשנה עמדה

ניצור פריים: מתוך בחירה

נתבונן קדימה ואחורה: נתבונן על מי שהיינו ומי שהננו

מפרספקטיבות שונות: נכיר חלקים בעצמנו בהקשרים שונים

באור רך: בחמלה עצמית

וחופש יצירתי: נטבע טביעת אצבע ייחודית

נכוון למה שחשוב: הערכים האישיים שלנו

ונקליק: נגדיר פעולות  

וניצור אלבום: סיכום לתהליך

יתרונות הטיפול הקבוצתי: 

  • הדהוד והשראה מאחרים
  • תחושת שייכות
  • חקירה אישית במקביל לחקירה חברתית במיקרוקוסמוס הקבוצתי 
  • הזדמנות להשפיע ולשנות דפוסים תוך כדי תנועה
  • טיפול ע"י אנשי מקצוע בעלות מופחתת 

  

לפני:
לפני הכניסה לתהליך הקבוצתי חשוב לי לפגוש את המשתתפים לפגישות אישיות על מנת להכיר ולבסס יחסי אמון, להגדיר מטרות משותפות, לשמוע גם על חששות וקשיים ולתאם ציפיות. בפגישת ההיכרות אספר על התהליך שאנו צפויות לעבור יחד בקבוצה.

היכן: 

מרכז תל אביב

מספר המשתתפים: עד 12.

עלות:

220 ש"ח כולל מע"מ למפגש.

מועד:

הקבוצה תתקיים בימי רביעי בבוקר במהלך חודש מרץ. מועד מדויק ימסר בהמשך.  

מנחה: דנה שור, מטפלת באמנות ופסיכותרפיסטית קוגניטיבית התנהגותית מומחית ומדריכה מוכרת באיט"ה. עובדת בשירותי בריאות הנפש הציבורית ובקליניקה פרטית במושב שדה ורבורג. אני בעלת ניסיון רב בטיפול והדרכה, מנחה קבוצות, וסדנאות.

במהלך השנים רכשתי ידע נוסף בגישות טיפוליות שונות ומגוונות כמיינדפולנס, טיפול מבוסס חמלה, טיפול בטראומה ועוד, ואני משלבת אותן בטיפולים על פי בצורך. ביומיום אני פוגשת אנשים בקליניקה המתמודדים עם הפרעות חרדה לסוגיהן השונים, הפרעות מצב רוח ומשברי חיים.

מאמר על טיפול קבלה ומחויבות באמצעות צילום

 

מעניין ? הרשמו לקבל פרטים נוספים