הצילום, מעבר להיותו אמצעי לתעד רגעים, הוא גשר בין הנפש לעולם שבחוץ, ובין העולם החיצוני פנימה. הוא משמש ככלי רב עוצמה לחקר העצמי, לפיתוח יצירתיות ולשיפור הבריאות הנפשית. בשורות הבאות נצלול לקשר המרתק בין צילום ופסיכולוגיה, ונחקור כיצד תרגילי צילום שונים יכולים לסייע לנו להתמודד עם אתגרים, לפתח גמישות פסיכולוגית ולטפל את הקשר עם עצמנו בצורה מעמיקה.
הצילום הוא תחום אמנותי ייחודי, וזאת כיוון שהמיומנות המרכזית ההופכת אדם לצלם אמן היא דווקא לא מצלמה משוכללת ואפילו לא השכלה רחבה בתחום, כי אם יכולת מולדת שיש לכולנו, יכולת ההתבוננות.
צילום, בהיותו זמין, נגיש לכל, מושך ומסקרן, מאפשר לנו תהליכי יצירה בחיים עצמם, ומתוך החיים עצמם, ללא חיץ בין האמנות לחיים, ומבלי לאלץ את המציאות כדי ליצור אמנות. נוכל להפוך את התרגול לחלק בלתי נפרד מהזרימה היומיומית של החוויות, ובאמצעותו נוכל לחוות את מה שפשוט מופיע ונוכח. לאמנות בכלל ולצילום בפרט יש כוח תרפויטי וטרנספורמטיבי, מתוך כך ניתן להשתמש ברעיון של הפיכת החיים עצמם לאמנות, ככלי ליצירת שינוי, דרך הקשר המתהווה בין תרגול צילום לתהליך החיים בו אנו עוסקים.
צילום מאפשר לנו לחקור את עצמנו ואת העולם סביבנו בדרכים חדשות ומרגשות, דרך שלושה תהליכים מרכזיים:
קדם - הכנה לפעולת הצילום: תשומת הלב הקשובה, בחירת הפריים, הקומפוזיציה, עמדת הצלם ביחס לנושא המצולם, ההתכווננות והבחירה בנקודת המבט.
תוך כדי - התבוננות בתצלום: נתבונן בתמונות כתוצר רפלקטיבי, השלכתי, המייצג משמעויות מודעות ולא מודעות של העולם הפנימי. לתצלומים איכות תפיסתית, איכות רפלקטיבית ונרטיבית.
פוסט צילום - "נטפל" בתצלומים בכלים אמנותיים. תהליך העיבוד האמנותי יכול לשמש להבנייה של תפיסה, עמדה רגשית, חקירה של תפקידים. הוא מאפשר תנועה ושינוי של נקודת המבט, וויסות רגשי וחמלה. ההתערבות מאפשרת לשנות סדר, לקרב, לשנות נקודת מבט, לחקור תפקידים, מאפשרת תנועה.
שלושת השלבים הללו: פרה-צילום, התוצר, ופוסט צילום מהווים את הדינמיקה שבין הקשר של האדם למחשבותיו, רגשותיו וזכרונותיו ובין הקשר של האדם לפעולותיו ובחירותיו. האופן שבו האדם מתייחס לתוכן שבחייו והמשמעות שהוא מעניק לה.
טיפול בקבלה ומחויבות (ACT) מוביל תפיסה חדשה בפסיכותרפיה אשר שמה דגש על פיתוח גמישות פסיכולוגית והרחבת חופש הפעולה מתוך שינוי המשמעות שמעניק האדם לחוויות בחייו. הצילום מאפשר התבוננות, הרהור על דרכי ההתבוננות על העולם ומערכת הערכים והאמונות האישית, ובחירה ב"פריים" המשמעותי עבורך. טיפול בקבלה ומחויבות למעשה מזמין אותנו לחקירת הקשר בין תוכן לצורה, חקירה המקבלת משמעות מיוחדת דרך שילוב הפרספקטיבה של הצילום בעולם הנפש.
כשג'ים ברנדנבורג, צלם הטבע במגזין נשיונל ג'יאוגרפיק בחר להסתכל על הסביבה המוכרת שלו מזווית חדשה, הוא הגביל את עצמו לצילום תמונה אחת ביום במשך עונה אחת. הוא ביקר שוב ביערות הצפון ובערבות של מינסוטה - ארה"ב, שהוא הכיר היטב, אך המגבלה הזו איפשרה לו לגלות דברים חדשים, הוא שם לב לטרנספורמציה מוחלטת שחלה מדי יום בטבע, אשר התעורר מחדש מיום ליום.
דוגמה זו, היא רק אחת מיני רבות, אשר ממחישה את כוחו של תרגיל צילום מכוון, לפתוח את עינינו לתובנות חדשות, מבלי לשנות את המציאות.
אם כך, תרגילי צילום מכוונים יכולים לסייע לנו לפתח תהליכי ליבה מרכזיים המביאים לגמישות פסיכולוגית:
- לשים לב ולהבין טוב יותר את הסביבה שלנו ואת האינטראקציות שלנו איתה.
- להעלות למודעות את הרגשות והמחשבות שלנו, ולהכיר בהם.
- ללמוד להתמודד עם מצבי חיים פשוטים ומורכבים כאחד, כמו גם עם אתגרים ושינויים, תוך פתיחות לחוויות רגשיות שונות, ומחויבות ל"פוקוס" על מה שחשוב לנו.
- לחקור את הזהות שלנו, המורכבת מחלקי עצמי שונים, לחקור את הרגשות שלנו ואת המחשבות שלנו.
- להתמקד במי ומה שחשוב ומשמעותי עבורינו.
כיצד זה מתרחש דרך צילום? לפניכם מספר דוגמאות:
- התמקדות ברגע הנוכחי: הצילום מאלץ אותנו להיות נוכחים ברגע ולשים לב לפרטים הקטנים.
- יצירתיות: הצילום הוא דרך מצוינת לפתח את החשיבה היצירתית שלנו ולמצוא יופי במקומות בלתי צפויים.
- הצצה פנימה: כל תמונה שאנו מצלמים היא למעשה השתקפות של עולמנו הפנימי. הבחירות שלנו בקומפוזיציה, בצבעוניות ובנושאים חושפות את מה שמעסיק אותנו, את מה שמפחיד אותנו ואת מה שמושך אותנו.
- יומן חזותי: באמצעות צילום יומן, נוכל לעקוב אחר התפתחותנו הרגשית והנפשית לאורך זמן. התמונות ישמשו כראי שיאפשר לנו לזהות דפוסים חוזרים, שינויים והתקדמות.
- עיבוד רגשות: צילום אירועים משמעותיים, כמו טיולים, חגים או מפגשים חברתיים, יכול לעזור לנו לעבד את הרגשות הקשורים אליהם. התהליך של בחירת התמונות הטובות ביותר ועריכתן מאפשר לנו להתחבר מחדש לחוויות ולעבד אותן בצורה עמוקה יותר.
- צילום עצמי: צילום עצמי יכול לעזור לנו לפתח ביטחון עצמי ולהתמודד עם דימוי עצמי שלילי. באמצעות ניסויים שונים בזוויות, בתאורה ובביטויים, נוכל ללמוד לאהוב את עצמנו כפי שאנחנו.
- צילום סביבתי: צילום הסביבה הקרובה אלינו יכול לעזור לנו להתחבר לטבע ולמצוא שלווה. התמקדות בפרטים הקטנים, כמו עלה שנפל, אבן חלקה או קרן שמש, יכולה להרגיע את המוח ולעזור לנו להירגע.
- פרויקטים ממוקדים: הגדרת פרויקטים של צילום ממוקדים, כמו "צילום רגעים של משמעות", או "צילום טקסטורות", יכולה לעזור לנו לפתח את היצירתיות שלנו ולהתמקד בנושאים ספציפיים.
- גילוי יופי: צילום מאפשר לנו לגלות את היופי שבדברים הקטנים ובחיי היום-יום.
- הבעת הכרת תודה: צילום יכול לעזור לנו להביע הכרת תודה על הדברים החשובים בחיים.
לסיכום
הקשר בין צילום ופסיכולוגיה הוא עמוק ומורכב. צילום אינו רק אמצעי לתעד רגעים, אלא כלי רב עוצמה לחקר העצמי, לפיתוח יצירתיות ולשיפור הבריאות הנפשית. באמצעות תרגילי צילום שונים, נוכל לפתח גמישות פסיכולוגית, להעמיק את ההבנה של עצמנו ולמצוא משמעות בחיים.
תרגילי צילום הם דרך מסקרנת, מיוחדת ויעילה לשפר את הבריאות הנפשית שלנו ולפתח את עצמנו בשלושה מישורים: נוכחות בהווה, תוך תשומת לב מודעת, פתיחות למחשבות ורגשות, ומעורבות ביצירת משמעות בחיים ובחירה בפעולות מועילות לשם כך.
סקרנים להתנסות בעצמכם?
אין צורך בידע מוקדם, ניסיון או אפילו מצלמה. באמצעות יומן הצילום, והמצלמה בטלפון הנייד שלכם, תוכלו לחוות בעצמכם את ההשפעה המיוחדת של צילום על תהליכי מודעות, חשיבה ואפילו מצב הרוח, ולעבור תהליך עמוק ומשמעותי, בקצב ובזמן שלכם.
אני מזמינה אתכם להיכנס לחוויה מתוך סקרנות, תוך אימוץ עמדה חוקרת, פתוחה, נוכחת ומקבלת.
ליומן:
https://yourkoa.co.il/collections/self-help-products/products/photo-diary